ANEM PROTESTUJE JER JE NOVINAR IZBAČEN SA KONFERENCIJE SNS

ANEM PROTESTUJE JER JE NOVINAR IZBAČEN SA KONFERENCIJE SNS

Objavio: Magločistač

30.03.2016

Kategorija: U fokusu

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala je jer je novinar radija Boom 93 Miloš Ljubisavljević iz Požarevca sprečen da prisustvuje konferenciji za novinare gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Ljubisavljević je izbačen iz prostorija stranke, uz obrazloženje da redakcija Boom93 nije pozvana.

ANEM podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena diskriminacija urednika medija, novinara i drugih osoba u oblasti javnog informisanja, kao i da se slobodan protok informacija putem medija i uređivačka autonomija ne smeju ugrožavati ni na jedan način, a naročito ne vršenjem pritiska, što sprečavanje izveštavanja o događajima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, svakako jeste.

Sprečavanje novinara da prisustvuju stranačkim konferencijama za štampu, u suprotnosti je i sa Statutom Srpske napredne stranke, koji insistira na javnosti rada i delovanja ove partije, navode iz ANEM-a.

ANEM poziva na solidarnost sa kolegama iz Radija Boom93, a nadležne organe da obezbede Ustavom zajemčeno pravo na slobodu izražavanja i poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima.

ANEM ukazuje da je to posebno značajno u vreme izborne kampanje, budući da su upravo mediji ti koji bi grаđаnimа trebalo da činе dоstupnim infоrmаciје nеоphоdnе zа dоnоšеnjе informisanih izbornih оdluka.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.