ANALITIČARI: SLANJE VOJSKE NA MIGRANTE JE PREDIZBORNI MARKETING

ANALITIČARI: SLANJE VOJSKE NA MIGRANTE JE PREDIZBORNI MARKETING

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

16.05.2020

Kategorija: U fokusu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je hitnu upotrebu Vojske Srbije radi „zaštite bezbednosti građana Šida od migranata“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Sagovornici Glasa Amerike kažu – potez je predizborni marketing.

Vučić je rekao da je postupio u skladu sa procenama bezbednosnih organa države i u skladu sa zahtevima i inicijativama građana u Šidu.

„Vojna policija, koja spada u posebne specijalne jedinice, zauzeće sva tri punkta – Adaševci, Principovac, Šid i preuzeti potrebnu kontrolu“, rekao je Vučić za TV Prva i dodao da se u Šidu se ne dešavaju „najstrašnija krivična dela“, ali dolazi do sitnih krađa, upada na posede i da se zbog građani tih mesta ne osećaju bezbedno.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je na osnovu Zakona o Vojsci Srbije, predsednik Republike naredio upotrebu dela snaga VS na teritoriji opštine Šid radi pružanja pomoći MUP-u u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara.

„Na osnovu odluke ministra odbrane Aleksandra Vulina i naređenja načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, Vojska Srbije započela je angažovanje na raspoređivanju dela snaga za izvršenje tog zadatka“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U izjavi za Glas Amerike Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike i kapetan bojnog broda u penziji ističe da zaštita od migranata nije osnovna misija vojske:

„U svojoj trećoj misiji ona daje podršku snagama koje su predviđene za borbu protiv terorizma. Znači, angažovanje vojske u ovom trenutku možemo, uz postojanje svih naših kapaciteta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, samo shvatiti kao predizbornu aktivnost“.

Iako nije reč o posebnoj vrsti sofisticiranog angažovanja, vojska se ne priprema za takve aktivnosti, nastavlja on, i nije ni fizički ni psihički pripremljena za takvu vrstu angažovanja.

„Očigledno je da se loše upravljanje migrantskom krizom odražava kroz animozitet jednog dela građana Srbije prema načinu upravljanja tom krizom, odnosno direktno prema vlastima. Očigledno je da je ovo populistička retorika i populistički potez koji će doprineti sasvim sigurno poboljšanju njihovog rejtinga u pograničnim područijima“, rekao je Lunić i objasnio da bi u drugoj fazi usledio angažman kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova – Policije i posebno Žandarmerije, a „tek poslednja stavka bi trebalo da bude vojska“.

„Tokom vanrednog stanja celopkupna migrantska populacija u Srbiji je lišena slobode, a vojska je angažovana kako bi sprovodila ovu odluku“, rekao je za Glas Amerike Filip Ejdus, profesor na Fakultetu političkih nauka i predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je više puta u javnosti iznosio svoje ocene o upotrebi vojske tokom vanrednog stanja.

Radi se o jednoj izuzetno problematičnoj odluci koja ne samo da je jedinstvena u Evropi već je u direktnoj suprotnosti sa našim zakonima i međunarodnopravnim obavezama, nastavlja on.

„Sada vidimo da se vojska šalje da štiti migrantske centre u Šid i nakon završetka vanrednog stanja, kao odgovor na zahteve lokalnih vlasti da se migrantima ponovo ograniči sloboda kretanja“, navodi Ejdus i naglašava da je takav potez problematičan iz više razloga:

„Prvo, bezbednosna situacija na terenu se uopšte nije tako pogoršala da bi opravdala ove esktremne mere. Drugo, ako i postoji potreba da se pojačaju bezbednosne snage, to je zadatak policije a ne vojske. Treće, specijalne mere koje su preduzete tokom vanrednog stanja ne bi smele da se nastavljaju i da se normalizuju i nakon vanrednog stanja jer to vodi u dalju eroziju ionako slabih demokratskih ustanova i vladavine prava“.

Konačno, zaključuje Ejdus, „skandal je da se veštački zaoštrava i militarizuje jedna humanitarna kriza kao deo predizborne kampanje“.

(Glas Amerike)

Evropska komisija: Svako nasilje nad izbeglicama i migrantima je neprihvatljivo

Svako nasilje nad izbeglicama i migrantima, kao i nad bilo kojom ranjivom grupom, neprihvatljivo je, kažu u Evropskoj komisiji za N1.

Na pitanje da prokomentarišu upad automobilom u migrantski kamp u Obrenovcu i protest podrške napadaču koji je potom organizovan, u Evropskoj komisiji kažu da Srbija ima obavezu da zakonima i u praksi da garantuje osnovna prava i slobode za sve pojedince, uključujući migrante i izbeglice.

„Komisija će i dalje pažljivo pratiti ovu situaciju u okviru pregovora Srbije o pristupanju“, navodi se u odgovoru.

U Evropskoj komisiji dodaju da EU pruža pomoć Srbiji u infrastrukturnom unapređenju smeštajnih objekata, kao i u obezbeđivanju pristupa merama zaštite za migrante i azilante u prihvatnim i azilantskim centrima, što uključuje sveukupnu prilagođenu psihosocijalnu i psihološku podršku.

(N1)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.