Američki ekonomisti Milgram i Vilson dele Nobelovu nagradu za ekonomiju

Američki ekonomisti Milgram i Vilson dele Nobelovu nagradu za ekonomiju

Izvor: Beta

12.10.2020

Kategorija: U fokusu

Amerikanci Pol R. Milgram (Paul. R Milgrom) i Robert B. Vilson (Robert. B. Vilson) dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za “poboljšanja teorije aukcije i otkrića novih formata aukcije”, objavila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Ovom nagradom koju po tradiciji od 1969. dodeljuje Centralna banka Švedske se završava nedelja Nobela.

“Nagrada Banke Švedske za ekonomiju u znak sećanja na Alfreda Nobela” dodeljuje im se za to što su ” poboljšali teoriju aukcija, i izumeli nove formate aukcija za dobrobit prodavaca, kupaca i društva u celini” navodi se u obrazloženju žirija.

Dvojica ekonomista, obojica sa američkog univerziteta Stenford, takođe su radili na mehanizmima dodele slotova za pristajanje na aerodromima.

Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine dodeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov “eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva”.

Prestižna nagrada dolazi sa novčanom nagradom od 10 miliona kruna (1,1 milion dolara) i zlatnom medaljom.

Prošle nedelje su u Stokholmu saopšteni laureati za Nobelove nagrade u oblasti medicine, fizike, hemije i književnosti, a u Oslu dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nagrade se tradicionalno uručuju 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Ceremonija uručenja nagrada u Stokholmu otkazana je zbog pandemije korona virusa, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu. U Oslu će ceremonija biti održana u manjoj sali.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.