AMBASADOR HOLANDIJE: STRATEGIJE, AKCIONI PLANOVI I ZAKONI U SRBIJI NE GARANTUJU NIŠTA

AMBASADOR HOLANDIJE: STRATEGIJE, AKCIONI PLANOVI I ZAKONI U SRBIJI NE GARANTUJU NIŠTA

Izvor: civilnodrustvo.gov.rs

Objavio: Magločistač

26.06.2019

Kategorija: U fokusu

Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van den Dol izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji o promeni Ustava da je za vreme svog četvorogodišnjeg mandata u Srbiji postao oprezniji i da je uvideo da strategije, akcioni planovi i zakoni sami po sebi ne garantuju ništa.

“Da slikovito prikažem, usvajanjem zakona da je vozovima dozvoljeno da se kreću brzinom od 200 kilometara na čas ne znači da će se vozovi i kretati tom brzinom”, kazao je Hendrik van den Dol na konferenciji “Promena Ustava na putu ka EU: Šta pravosuđu donose predloženi amandmani?”.

On je rekao da je jedan od glavnih ciljeva, pored usaglašavanja Ustava Srbije sa evropskim standardima, obezbeđivanje uslova za nezavisno sudstvo.

“Politički kontrolisano sudstvo glavna je prepreka demokratiji, ekonomskom razvoju i stabilnosti. Nezavisno sudstvo je osnovna vrednost, ono pripada Srbiji isto koliko pripada i Holandiji, mi želimo da podignemo svest građana Srbije o tome”, izjavio je on. Ambasador Holandije je ocenio da je današnja diskusija važna, ali da su od nje važnije diskusije u Parlamentu i diskusije van Beograda.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak ocenio je da je najveći problem te debate što nikada nije održana na nacionalnoj televiziji i dodao da za ispunjavanje prelaznih merila za članstvo u EU jedan od uslova jeste da postoji javna inkluzivna debata na tu temu. Međak je kazao da je 14. juna Skupština posle šest meseci pokrenuila postupak izmene Ustava na inicijativu Vlade.

“Međutim, pored toga što smo do sada pričali o materiji, sada su se otvorila i neka praktična pitanja. Saznali smo da Vlada nije ovlašćena da predlaže amandmane. Tako da se tu postavlja pitanje zašto je Vlada vodila javnu raspravu, zašto je slala tekst Venecijanskoj komiji kada taj isti tekst Skupština neće biti u mogućnosti da vidi”, rekao je Međak.

On je kazao da je pokretanjem pitanja promene Ustava Srbija ta procedura vraćena na tačku na kojoj je bila po Akcionom planu za Poglavlje 23 početkom 2016. godine.

“Akcioni plan je govorio da Skupština pokreće postupak izrade Ustava i to je trebalo da bude urađeno do kraja 2015. ili početkom 2016. godine, a sve to kako bismo do kraja decembra 2017. godine imali Ustav. Sad je jun 2019. godine i mi smo se nazad i vratili se negde na početak 2016. godine”, rekao je on.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“AMBASADOR HOLANDIJE: STRATEGIJE, AKCIONI PLANOVI I ZAKONI U SRBIJI NE GARANTUJU NIŠTA”

anonimni says:

Gospodin Hehndrik nije svatio ili nije naucio da u Srbiji Ustav i zakoni su za SVET a mi ovde zivimo i radimo jos uvek po naredjenima i odlukama vladajicoj PARTIJI. To je tako uhodano i potice jos od vladavine Cara i Ovi nasi vlastodrsci kod koji barem kod vecine krecana radi — trebalo bi ispitati kako njihovi arterije snabdevaju mozak sa svezom i zdravom krvom. Nazalost umesto da povuku u zasluzenu penziju Oni jos uvek vode veliku brigu o celoj drzavi onemoguce normalan rad Predsedniku i Premijerki naravno usput trude da se ukljuce svoju jako bistru i pametnu decu za vodjenje drzavne poslove, ako su tako pametni kao predci bice nam jako divno. Bice sve od pocetka — do ponovo Jovo na novo — Tapkacemo svi u mestu pazeci da ni slucajno ne bi uvredili njih i nikako da se ispituje odakle su i kako uspeli za sebe stvoriti te neznatne milione ne u dinarima. Ali zato svaki dan cemo ubaciti neku parolu da se vidi da se mislimo o nasoj zemlji ( licnu ne drzavnu )i naravno ako treba i boricete Vi narode zato. Naravno ako Predsednik slucajno ode korak vise desno ili levo nasi botovi odma ce ukopcati sva zvona na uzbunu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.