ADVOKATI: PRESUDA APELACIONOG SUDA PROTIV NDNV-A OGRANIČAVA SLOBODU IZRAŽAVANJA

ADVOKATI: PRESUDA APELACIONOG SUDA PROTIV NDNV-A OGRANIČAVA SLOBODU IZRAŽAVANJA

Objavio: Magločistač

16.05.2017

Kategorija: U fokusu

Advokatska kancelarija Beljanski saopštila je danas da je presuda Apelacionog suda u Beogradu protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) predstavlja ograničenje slobode izražavanja.

“Smatramo da je drugostepena presuda Apelacionog suda u Beogradu suprotna dosadašnjoj praksi Vrhovnog kasacionog suda, Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, te da predstavlja ograničenje slobode izražavanja koje nije neophodno u demokratskom društvu. Protiv navedene presude upotrebićemo sve raspoložive pravne lekove”, navodi se u saopštenju te advokatske kancelarije koja zastupa NDNV.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu od 6. aprila 2017. godine, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, te je prethodno odbijeni tužbeni zahtev tužioca Daniela Kulačina, ovog puta usvojen u celosti, a NDNV obavezan da mu na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti isplati iznos od 300.000 dinara, sa zateznim kamatama i sudskim troškovima.

Advokati su naveli da je za Apelacioni sud u Beogradu bilo sporno pitanje da li je NDNV postupao u skladu sa obavezom novinarske pažnje.

“U konkretnom slučaju radilo se o potpunom i verodostojnom prenošenju informacija iz medija Mađar so (Magyar Szo), uz jasno navođenje naziva tog medija. Mađar so predstavlja medij sa dugogodišnjom tradicijom i velikim ugledom, te je samim tim i obaveza provere informacija pre njihovog prenošenja bila manja nego da je bilo reč o na primer prenošenju informacija iz tabloidnih medija. I pored svega, NDNV je sa pažnjom primerenom okolnostima proverio tačnost informacija koje je preneo, a dokazi za to su u toku postupka prezentovani sudu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Novinarska i medijska udruženja optužila su danas Apelacioni sud u Beogradu da je doneo “politički motivisanu” presudu u procesu protiv NDNV-a.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović izjavio je juče da su učestale sudske presude protiv “ono malo nezavisnih medija” u Srbiji.

“Plašim se da je to samo najava stvari koje će se ubuduće dešavati“, rekao je Sejdinović.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.