Advokati najavili protest protiv Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku za 1. jul

Advokati najavili protest protiv Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku za 1. jul

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

29.06.2021

Kategorija: U fokusu

Advokat Milica Mitrović izjavila je danas da je “krajnje sporan” način kako se došlo do Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, navodeći da predstavnici advokata nisu imali adekvatno učešće.

Mitrović je na konferenciji za novinare advokata koji protestuju protiv Zakona o parničnom postupku “Ni korak nazad!” u Medija centru rekla da je do “nacrta došlo lobiranjem vrlo uskih interesnih grupa”, i da on nije u interesu građana ni advokature.

Prema njenim rečima, izmene i dopune Zakona o parničnom postupku, protiv koga su advokati najavili protest za 1. jul, uvode novi sistem dostavljanja “koji pretvara advokaturu u dostavljačku službu”, a neprihvatljivo je i “uvođenje E-suda kao platforme i jedinog načina za korespodenciju sa sudom”.

Advokat Jelena Pavlović je ocenila da je reč o “skandaloznom nactu” koji neće proći, jer bi to značilo “potpuno urušavanje pravnog poretka i onemogućilo građanima pravo na pristup sudu”.

“Treba ga u celosti odbaciti”, kazala je Pavlović i dodala da Republika Srbija nema najveći broj izgubljenih sporova za razuman rok, nego zbog povrede prava što čini 36 odsto izgubljenih sporova.

Advokat Stefan Karadžić je rekao da je “država kriva za neefikasnost” sudova, koji su zatrpani masovnim tužbama, navodeći da su među njima tužbe ranjenika i vojnih rezervista iz ratova 90-tih godina prošlog veka, tužbe zbog poljoprivrednih subvencija, protiv PIO fonda, železnice, banaka, RHMZ zbog neispaljenih protivgradnih raketa ili Nacionalne službe za zapošljavanje protiv koje se godišnje podnese i do 50.000 postupaka.

Karadžić je dodao da država svake godine plaća preko milijardu evra na kazne i penale po presudama po tužbi građana, kao i da prema podacima Fiskalnog saveta, u odnosu na broj tužbi na 100.000 stanovnika, Srbija ima šest puta veći broj tužbi svojih građana pred Sudom za ljudska prava u Strazburu od evropskog proseka.

“Ni advokati ni građani nisu krivi za ovoliki broj potpuno nepotrebnih postupaka. Treba da država uđe u problem ko to generiše toliki broj postupaka”, rekao je Karadžić.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.