2015. GODINA BILA TEŠKA PO PITANJU LJUDSKIH PRAVA

2015. GODINA BILA TEŠKA PO PITANJU LJUDSKIH PRAVA

Izvor: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

11.03.2016

Kategorija: U fokusu

Zaštitnik građana Saša Janković kazao je danas, na predstavljanju izveštaja Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom, da je prošla godina bila teška po pitanju ljudskih prava, ali da će izazova biti i u 2016. godini.

“Izbeglička kriza, koju su naše institucije dočekale nespremno, pokazala je da neki davno usvojeni standardi ljudskih prava nemaju čvrste osnove ni u mnogim stabilnijim demokratijama. Ekstremistički pokreti, koji se zasnivaju na negiranju ljudskih prava, jačaju. Svakodnevno prisustvujemo zloupotrebi ljudskih prava”, rekao je Janković.

Pravnica u Jukomu Ana Janković Jovanović kazala je da je Srbija bila nepripremljena za izbegličku krizu, da su uslovi u prihvatnim centrima i dalje neadekvatni, ali da je stanje popravljeno u odnosu na ono na početku krize.

“Uslovi u prihvatnom centru u Preševu su dosta popravljeni, pre svega zahvaljujući donacijama. U Miratovcu su uslovi bili potpuno neadekvatni, a sada je kamp sređen. Stalno se pričalo o postavljanju centra u Dimitrovgradu, ali se tamo kao prihvatni centar koristi policijska stanica, gde su smeštajni kapaciteti mali, a higijenski uslovi nisu na nivou. Povremeno su tu prevodioci, ali ne za sve jezike”, kazala je Janković Jovanović.

Ona je dodala da izbeglicama nisu poznata njihova prava i da se u Srbiji na početku krize nije poštovala odredba Konvencije o ljudskim pravima po kojoj je apsolutno zabranjeno proterivanje ili kažnjavanje izbeglica zbog nelegalnog ulaska u zemlju, ali da je sa tom praksom prekinuto.

Predstavnik Beogradskog centra za ljudska prava Pavle Kilibarda kazao je, kada je u pitanju izbeglička kriza pre svega to pravni problem i da sadašnj rešenje sa zatvaranjem “balkanske rute” predstavlja kršenje međunarodnog prava.

On je dodao da osobe koje su već dobile azil od 2008. godine, a kojih je 50, žive na isti način kao i oni u procesu traženja azila, odnosno da nisu započeli integraciju u društvo u Srbiji.

Predstavnik Jukoma Momčilo Živadinovć kazao je da se izbeglička struktura promenila, da su na početku krize dve trećine izbeglica činili muškaci, a da u poslednje vreme žene i deca čine oko 57 odsto.

Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević najavio je danas da će ta organizacija pratiti izbore zbog nasilja koje je bilo vidljivo na izborima u manjim mestima prošle godine i pozvao nadležne organe da kažu šta su uradili po tom pitanju.

“Očekujemo dokumente o nasilju u Mionici i drugim mestima”, kazao je Antonijević i dodao da su im ta dokumenta nadležni organi obećali još u 2015. godini, ali da im nisu dostavljena.

On je dodao da će Jukom pratiti i stepen slobode okupljanja pred izbore.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić kazala je agenciji Beta da je 2015. godina “bila propuštena godina za slobodu javnog okupljanja” i ocenila da će novi zakon o slobodi okupljanja biti mnogo bolji od onog koji je proglašen neustavnim.

“U 2015. se nastavilo sa politikom zabranjivanja skupova, iako je to pred Ustavnim sudom, već u slučaju Parade ponosa, ocenjeno kao neustavno”, kazala je Mitić.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.