Zdravlje i korona virus: Oni koji čačkaju nos se češće zaražavaju kovidom, pokazalo istraživanje

Zdravlje i korona virus: Oni koji čačkaju nos se češće zaražavaju kovidom, pokazalo istraživanje

Autor:
BBC

04.08.2023

Kategorija:
Health worker holding nose

Getty Images

Zdravstveni radnici koji čačkaju nos češće se zaražavaju korona virusom i trebalo bi da budu svesni rizika koji nosi ova njihova navika, pokazalo je istraživanje.

U studiji je učestvovalo 219 ljudi, a 17 odsto onih koji imaju ovu naviku bili su pozitivni na testiranju na kovid-19, dok je među onima koji to ne čine bilo šest odsto zaraženih.

Holandski istraživači kažu da je moguće da je potcenjena uloga čačkanja nosa u širenju ovog virusa.

Otkrili su i da mlađi ljudi i muškarci češće priznaju da imaju tu naviku.

Anketa sprovedena među zdravstvenim radnicima u dva univerzitetska bolnička centra u Holandiji tokom 2020. godine pokazala je da 85 odsto ispitanika čačka nos „makar nehotice" na mesečnom, nedeljnom i dnevnom nivou.

Lekari su najčešće imali ovu naviku (95 odsto), pomoćno osoblje je to činilo sa učestalošću od 85 odsto, a medicinski tehničari sa 80 odsto, otkrivaju podaci.

Trećina zaposlenih priznala je i da gricka nokte.

Ali ova navika, kao i puštanje brade ili nošenje naočara nisu imali uticaj na verovatnoću zaražavanja korona virusom, ustanovljeno je istraživanjem.

Vlažna tkiva nosa pogoduju virusu

Nose-picking man

Getty Images

Istraživači ističu da je nosna duplja glavni put za ulazak virusa u telo, a dodirivanje nosa može da pospeši učestalost infekcije pošto se čestice virusa sa ruku direktno unose u nos.

Čak i pre nego što se simptomi pojave, na vlažnim tkivima nosa može biti velika koncentracija virusa u danima posle zaražavanja, dodaju.

„Posledica je to što zdravstveni radnici koji čačkaju nos i zaraženi su korona virusom mogu da kontaminiraju radno okruženje i dovedu do daljeg prenošenja virusa", zaključuju.

Autori istraživanja ukazuju i na činjenicu da je prenošenje korona virusa među zaposlenima veliki problem bolnica, a uloga čačkanja nosa u tom procesu je možda i „potcenjena".

Oni preporučuju da se organizuju „edukativne radionice protiv čačkanja nosa u okviru smernica za prevenciju širenja zaraze".


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podelite sa prijateljima: