Korona virus: Na Infektivnoj klinici u Beogradu više nema mesta, u Škotskoj počela primena kovid propusnica

Korona virus: Na Infektivnoj klinici u Beogradu više nema mesta, u Škotskoj počela primena kovid propusnica

Autor:
BBC

18.10.2021

Kategorija:
Testing using a PCR test

Getty Images

Dok se u Srbiji očekuje sednica vladinog Kriznog štaba o eventualno novim merama, iranske vlasti navode da je oko 51.000 dece izgubilo najmanje jednog roditelja zbog kovida, a vlasti u Egiptu od sredine sledećeg meseca zabraniti nevakcinisanim radnicima javnih službi da uđu u vladine zgrade.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od ponedeljka, 18. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 52 ljudi, a registrovan je još 6.461 novi slučaj zaraze.

Novi maksimum dnevnih slučajeva zaraze korona virusom zabeležen je u Rusiji – 34.325, a potvrđeno je 998 smrtnih slučajeva.

U Škotskoj počela primena kovid propusnica – u noćne klubove, fudbalske utakmice, odnosno na sve velike događaje ulaz je moguć samo za ljude koji mogu da dokažu da su primili dve doze protiv kovida ili da su preležali virus.

Pročitajte ovde kako se Italijani privikaju na život sa kovid propusnicama.

U svetu je do sada zaraženo više od 240,6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,89 miliona.

Dato je više od 6,6 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 52 smrtna slučaja i 6.461 novi slučaj zaraze od 20.852 testiranih.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.055.296 slučajeva zaraze, a zabeleženo je 9.157‬‬ smrtnih slučajeva, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.636 pacijenata, a na respiratorima 279.

Od početka oktobra, u Srbiji je zabeleženo 923 smrtnih slučajeva, broj dnevno preminulih je na nivou decembra 2020. godine, a bolnice su pod velikim pritiskom.

Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti, izjavila je da u ovoj ustanovi više nema slobodnih mesta za pacijente, kao i da je 90 odsto njih nevakcinisano.

Napomenula je da veliki pritisak na prijemnu ambulantu i da se neminovno čeka na pregled.

„U bolnici su uglavnom nevakcinisani bolesnici, mlađi, sredovečni muškarci i gojazni", rekla je Milošević za RTS.

Iz Studentske poliklinike u Nišu kažu da se broj zaraženih studenata povećava, a kroz ovaj punkt prošlo je oko hiljadu studenata koji su u potpunosti vakcinisani.

Zbog povećano broja zaraženih, deo ove studentske poliklinike prelazi u crvenu kovid zonu, navode sa RTS.

Predrag Kon, epidemiolog, kaže da je broj umrlih „svakako daleko veći od onog koji se registruje, što je posledica različitih načina praćenja".

„Jedno je ono što se registruje u toku samog događaja, a drugo su naknadne statističke analize na osnovu viška smrtnosti.

„Ne može da se menja metod i da se podaci iz drugog ubacuju u prvi, a i korsite se podaci koji su dostupni i u skladu sa zakonom.

„Ipak, da neko ne misli da se razlikujemo – umiranje je i kod nas na nivou sličnom kao i u mnogim drugim delovima sveta", naglašava Kon.

Dodaje i da od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije, štaviše on je opicuje kao „katastrofalnu".

„Imunizacija se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno. Trebalo bi najmanje deset puta više", rekao je Kon za RTS.

Rekao je i da je na konsultacijama sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić medicinski deo Kriznog štaba ponovio stav da treba uvesti restriktivnije mere i smanjiti kontakte, što bi podrazumevalo skraćivanje radnog vremena, kao i to da deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, rekao je da u Beogradu ima skoro 59,2 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva protiv korona virusa, što je oko 822.000 ljudi, a revakcinisano ih je oko 792.000, prenosi Beoinfo.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, rekao je za beogradske medije da je „korona došla i do dece, koja imaju ozbilnu kliničku sliku", kao i da je 25 trudnica ozbiljno bolesno i da nijedna nije vakcinisana.

On se dotakao i antivaksera rekavši da su to „neodgovorne neznalice, koje nisu svesne svoje nesvesti", jer preporučuju lečenje lekovima za svinje i krave.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

  • U Rusiji novi rekord broja novozaraženih u danu
  • Oni koji žele da prisustvuju masovnim događajima ili izađu u kafić ili noćni klub u Škotskoj, moraju da poseduju kovid propusnicu.
  • Više od 50.000 dece u Iranu izgubilo je najmanje jednog roditelja zbog kovida, podaci su iranskih vlasti.
  • Od 15. novembra u Egiptu će nevakcinisanim radnicima javnih službi biti zabranjeno da uđu u zgrade vlade.
  • U svetu je do sada zaraženo više od 240,6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,89 miliona. Dato je više od 6,6 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 11.110 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 427.914 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.896, a oporavilo se 408.734 ljudi

Do sada je preminulo 4.641, a oporavilo se 291.452 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.940, a oporavilo se 183.227 ljudi.

Preminulo je 2.023, a oporavilo se 137.769 ljudi

  • Kosovo – 160.540 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.973, oporavilo se 156.894 ljudi.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa


Kako je u svetu?

Vlasti u Egiptu će od sredine novembra zabraniti nevakcinisanim radnicima javnih službi da uđu u vladine zgrade.

Od srede ponovo će biti dozvoljen rad kupatila u džamijama.

Kupatila su zatvorena od marta prošle godine kako se korona virus ne bi širio.

Egipatske vlasti obezbedile su oko 30 miliona vakcina, kažu iz ministarstva zdravlja te zemlje.

Od ponedeljka se u Škotskoj primenjuju kovid propusnice.

Samo onima koji su primili dve doze vakcine protiv kovida biće dozvoljen ulazak u noćne klubove i masovne događaje, poput fudbalskih utakmica.

Vlasnici kafića, noćnih klubova i organizatori masovnih događaja imaće 17 dana probnog perioda da se pripreme za ovu novinu.

kovid propusnice počele da važe u Škotskoj

Getty Images
Oni koji posećuju noćne klubove i mesta na kojima su velike gužve u Škotskoj moraće da pokažu dokaz o vakcinaciji ili da su preležali virus

Više od 51.000 dece u Iranu izgubilo je bar jednog roditelja zbog pandemije, kažu nadležni iz socijalne službe te zemlje.

Iran je jedna od zemalja na Bliskom istoku koja je najviše pretrpela zbog pandemije.

Zvanični broj preminulih od posledica korona virusa je veći od 120.000, ali se strahuje da ih je više.

Za velike žrtve mnogi Iranci krive ajatolaha Alija Hamneja i njegovu odluku da zabrani uvoz vakcina iz SAD i Velike Britanije.

Od vakcina koje se sada uvoze, vakcinisano je samo 20 odsto stanovništva.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi obećao je da će se do 70 odsto stanovništva biti vakcinisano do kraja septembra, ali to obećanje nije ispunjeno.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet


korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

Podelite sa prijateljima: